Bel bij overlijden: 06 - 373 222 85 Dag & nacht bereikbaar

Uitvaart met muziek en dansKastanjes

Mevrouw Hanna van Kesteren overleed op 6 oktober 2013 op 76-jarige leeftijd. Zij was al geruime tijd ziek maar een val van de trap werd haar fataal. Een gesprek met haar echtgenoot, de heer Zevenbergen, over zijn vrouw, haar liefde voor Roemenië en volksdansen, haar overlijden en crematie.

Voorliefde voor buiten. Het echtpaar Zevenbergen – Van Kesteren woonde tot hun pensionering in de Randstad, daarna verhuisden ze naar Ruinen. Beiden hadden van jongs af aan een grote voorliefde voor ‘buiten’ maar voelden zich ook heel lang thuis in een stedelijke omgeving. Van de overgang naar het platteland hebben ze geen dag spijt gehad.

Volksdans. Mevrouw Van Kesteren was een actieve en gedreven vrouw. Haar eerste beroep was secretaresse. Rond 1970 werd zij gegrepen door de schoonheid van de Roemeense volksdans, waarin zij zich specialiseerde tot docente. Op latere leeftijd heeft zij culturele antropologie gestudeerd, met als bijvak Roemeense taal en letterkunde. Voor het dansen en de universitaire studie is zij vaak naar Roemenië geweest, soms samen met haar man. De laatste jaren werd ze door haar ziekte zeer beperkt in al haar activiteiten, waaronder die voor de Woonbond.

Een afscheid dat bij haar paste. Op 27 september 2013 kwam mevrouw Van Kesteren plotseling in het ziekenhuis terecht, waar zij negen dagen later overleed. Ondanks haar naderende einde was een ongeval als dit niet het afscheid waar ze rekening mee hielden. Er was dan ook nog niets geregeld voor de uitvaart. De heer Zevenbergen: ‘Als we daarover al eens spraken, riep ze: “Niet te duur hoor!” Maar ik wilde een afscheid dat bij haar en mij paste.’ En zo kwam het dat de heer Zevenbergen de avond van haar overlijden op internet zocht naar een geschikte uitvaartonderneming. Al gauw kwam hij uit bij VANDERWENDEN UITVAARTZORG. ‘Deze site sprak mij het meest aan: mooi en overzichtelijk en getuigend van gevoel voor de situatie. De informatie was duidelijk en toegesneden op wat je als nabestaande nodig hebt. Ik heb meteen opgebeld. Het klikte tussen mij en de heer Van der Wenden en we maakten een afspraak voor de volgende morgen.’

De uitvaartceremonie voor Hanna van Kesteren in het crematorium in Meppel was ontroerend maar ook ontspannen. De gasten werden ontvangen met Roemeense dansmuziek. Na binnenkomst van familie en intieme vrienden klonk klassieke muziek waarop door drie dansers geïmproviseerd werd. Enkele korte toespraken en de projectie van foto’s complementeerden het geheel. ‘Dit paste echt bij Hanna’, was een veelgehoorde reactie.

Na de ceremonie en het condoleren vertrok de kern van het gezelschap voor een ontspannen samenzijn naar een ruimte in Zwolle, de stad waar het echtpaar Zevenbergen – van Kesteren jarenlang aan dansimprovisatie had gedaan. De laatste keer, in het voorjaar van 2013, deed Hanna dat zittend op een stoel.

Gedreven en betrokken. Wat was de rol van VANDERWENDEN UITVAARTZORG? De heer Zevenbergen: ‘De heer Van der Wenden heeft een mooie mix van grote betrokkenheid en zakelijkheid. Hij is er duidelijk op uit om de dingen te regelen zoals de nabestaande dat graag wil. Geen moeite was hem te veel en dat gold duidelijk ook voor zijn vrouw. De dag na de uitvaart kwamen zij samen nog even bij mij langs! Ik hoop dat die betrokkenheid blijft, ook als de zaak iets groter wordt.’

‘Hoe gaat het nu met je’. De heer Zevenbergen leeft inmiddels al weer bijna een half jaar alleen, zonder zijn vrouw. ‘Ik heb talloze herinneringen aan mijn leven met haar, die bijzondere vrouw, dat raspaardje. Daar komt haar uitvaart bij. Ook de warme belangstelling van de mensen hier in het dorp doet mij erg goed. Gewoon een simpele vraag op straat of in de supermarkt: “Hoe gaat het nou met je?” Ik kijk in dankbaarheid terug.’

Interview: Riet van der Wenden (www.schrijfsporen.nl)