Bel bij overlijden: 06 - 373 222 85 Dag & nacht bereikbaar

Kerst(ge)misbauble-1814941_1920

Als ik deze dagen door de winkelstraten loop of met de hond aan het wandelen ben, zie ik overal dat Kerst er weer aan komt. Gezellig: al die lampjes, kaarsen en andere kerstversieringen binnen en buiten.

Als ik ’s avonds met de hond bij ons door de woonwijk loop zie ik op een aantal plaatsen dezelfde kerstversieringen als andere jaren. Op een grasveld vlak achter ons staat al jaren een grote boom die al vanaf begin december getooid is met honderden lampjes. Net als andere jaren, net als vorig jaar. Het lijkt wel of er niks veranderd is.

Maar toch.. het is niet net zoals vorig jaar. Tenminste niet bij iedereen.

In het afgelopen jaar hebben wij veel uitvaarten mogen verzorgen. De ene overledene was 95 jaar en wilde sterven een andere werd zomaar, geheel onverwacht uit het leven weggerukt.

De één had geen kinderen en de ander laat een jong gezin achter die samen nog zoveel plannen voor de toekomst hadden. Misschien hadden ze al plannen gemaakt voor de kerst. Of hadden ze kerst willen vieren net zoals andere jaren: samen met de kinderen lekker eten en gezellig bij elkaar zijn. En misschien wel wéér Home Alone kijken…

En dan nu, Kerst 2018, zijn er families die écht Home Alone zijn. Want: vorig jaar was Pa er nog bij, had Ma zo lekker gekookt of kwam Oom Piet zoals altijd weer te laat.

Aan deze gezinnen moet ik rond deze tijd veel denken. Wat juist voor ons feestdagen zijn, zijn voor veel gezinnen moeilijke dagen.candles-158222_1280

Andere gezinnen zitten gezellig bij elkaar. Andere gezinnen versieren samen het huis. Andere gezinnen vieren samen Kerst.

De gezinnen die in het afgelopen jaar afscheid hebben moeten nemen van een geliefde hebben  geen Kerstmis, maar zij hebben Kerstgemis. En niet alleen gezinnen die in het afgelopen jaar iemand hebben verloren. Dit Kerstgemis kan jaren doorgaan, soms gaat het nooit meer over.

Kent u iemand die een geliefde heeft verloren in het afgelopen jaar? Of iemand die al een langer verdriet heeft om het overlijden van een geliefde? Schenk hen wat extra aandacht deze dagen. Iemand opbellen kan zo’n verschil maken, een kaartje doet wonderen en even langsgaan voor een kopje koffie wordt letterlijk een bakkie troost.

Misschien kunt u helpen bij het aanbrengen van de kerstversierselen omdat Pa dat altijd deed. Of een lekkere taart bakken, waar moeder altijd zo druk mee was rond de feestdagen.

En neem de moeite om tijdens de kerstdagen iemand die rouwt extra aandacht te geven.

Vaak hoor ik dat mensen de eerste Kerst alleen door willen brengen. Soms omdat ze alleen willen zijn, maar soms ook omdat ze anderen niet tot last willen zijn. Laat ze dat dan doen, maar tijdens deze dagen even opbellen, een bloemetje of misschien een pannetje soep brengen kan al een aardig verschil maken.

Zullen wij er samen voor zorgen dat de mensen in uw omgeving die dit jaar (opnieuw) tegen Kerst op zien, het kerstfeest niet zullen missen?

Wij wensen u allemaal zinvolle, en toch gezellige Kerstdagen toe en een heel goed, zinvol 2019!