Bel bij overlijden: 06 - 373 222 85 Dag & nacht bereikbaar

Kerst(ge)mis 2020bauble-1814941_1920

Als ik deze dagen door de winkelstraten loop of met de hond aan het wandelen ben, zie ik overal dat Kerst er weer aan komt. Gezellig: al die lampjes, kaarsen en andere kerstversieringen binnen en buiten.

Als ik ’s avonds met de hond bij ons door de woonwijk loop zie ik op een aantal plaatsen dezelfde kerstversieringen als andere jaren. Op een grasveld vlak achter ons staan al jaren vier grote bomen die al vanaf begin december getooid zijn met honderden lampjes. Net als andere jaren, net als vorig jaar. Het lijkt wel of er niks veranderd is. Maar toch is er dit jaar veel veranderd. Veel veranderd door Corona. Velen hadden gehoopt dat we met Kerst weer samen mochten zijn. Na een jaar van weinig contacten, een jaar van vele uren – soms dagen en weken – niemand zien behalve de buurvrouw die op haar fiets voorbij komt om de boodschappen te doen. En nu wordt het voor velen na een eenzaam jaar ook nog een eenzame kerst.In het afgelopen jaar hebben wij veel uitvaarten mogen verzorgen. De ene overledene was 95 jaar en wilde sterven, een andere werd zomaar, geheel onverwacht uit het leve gehaald. 

De één had geen kinderen en de ander laat een jong gezin achter die samen nog zoveel plannen voor de toekomst hadden. Misschien hadden ze al plannen gemaakt voor de kerst. Of hadden ze kerst willen vieren net zoals andere jaren: samen met de kinderen lekker eten en gezellig bij elkaar zijn. En misschien wel wéér Home Alone kijken…

En dan nu, Kerst 2020, hebben deze mensen niet alleen te maken met het verdriet om het overlijden van een dierbare, maar kunnen we niet, net zoals andere jaren de kerstdagen samen vieren. Het zou zo mooi zijn geweest als we dit jaar samen hadden kunnen afsluiten, samen eten, samen herinneringen ophalen. Maar dat kan dit jaar niet…

Kent u iemand die een geliefde heeft verloren in het afgelopen jaar? Of iemand die al langer verdriet heeft om het overlijden van een geliefde? Of iemand die juist in deze dagen de eenzaamheid extra voelt? Schenk hen dan wat extra aandacht in deze dagen. Iemand opbellen kan zo’n verschil maken, een kaartje, een kaartje doet wonderen en even langsgaan voor een kopje koffie wordt dan leterlijk een bakkie troost.

Misschien kunt u helpen bij het aanbrengen van de kerstversierselen omdat Pa dat altijd deed. Of een lekkere taart bakken, waar moeder altijd zo druk mee was rond de feestdagen.

En neem de moeite om tijdens de kerstdagen iemand die rouwt extra aandacht te geven.

Vaak hoor ik dat mensen de eerste Kerst alleen door willen brengen. Soms omdat ze alleen willen zijn, maar soms ook omdat ze anderen niet tot last willen zijn. Laat ze dat dan doen, maar tijdens deze dagen even opbellen, een bloemetje of misschien een pannetje soep brengen kan al een aardig verschil maken.

Zullen wij er samen voor zorgen dat de mensen in uw omgeving die dit jaar (opnieuw) tegen Kerst op zien, het kerstfeest niet zullen missen?

Wij wensen u allemaal zinvolle, en toch gezellige Kerstdagen toe en een heel goed, zinvol 2021!